7 alapfeltétel a boldog munkahely kialakításához


A kutatások szerint minél boldogabbak az alkalmazottak, annál sikeresebb a vállalkozás. És bizony a jelenlegi magyar és nemzetközi, egyre növekvő munkaerőhiány is azt mutatja, hogy nem megszerezni, hanem inkább megtartani nehéz a munkavállalókat.

Ez több oldalon is összefüggéseket mutat. Ha jobb a munkahelyi légkör, szívesebben dolgoznak az alkalmazottak, kevesebb a hiányzás, hatékonyabb a munkavégzés, a cég jobban teljesít, ez pedig szimpatikus az új munkavállalóknak is, szívesebben jönnének a vállalathoz dolgozni.

De hogyan lehet boldogabb munkahelyet létrehozni? Tényleg a csocsó, a friss gyümölcs és az ingyen kávé a megoldás? Ezúttal ehhez adunk néhány működő tippet:


7 alapfeltétel a boldog munkahely kialakításához

 • check
  ​​Következetes és rendszeres elismerés

Mindenkinek szüksége van visszajelzésre, megerősítésre arról, hogy jól végzi a munkáját. Nem cél azonban felelőtlenül szórni a bókokat. Hozz létre inkább egy rendszert, aminek segítségével pontos képet kaphatsz a munkavállalók teljesítményéről. Ez követve már teljesen megalapozottan dicsérhetsz, és a munkavállaló is biztos lehet benne, hogy valódi értéket teremt.

 • check
  ​​Adj célt a munkának

​Bár mindig lesznek naplopók, a legtöbb ember értelmes, hasznos feladatokkal szereti tölteni a napjait. Fontos ezért, hogy megismertesd a cég céljaival, a terveivel a munkavállalókat és rendszeresen negyedévente, félévente ill. évente tájékoztatást is adj az elért eredményekről, illetve a kitűzött célok megvalósulásáról.

 • check
  ​​Nem csak fizetésemeléssel tudsz motiválni

​Amíg a fizetéstől a megélhetésünk, az alapvető szükségletek kielégítése függ, addig a legtöbb munkavállaló csak fizetésemelésre vágyik. Amikor azonban már sikerül elérni egy biztos életszínvonalat, akkor számos egyéb motivációt is be tudsz vetni, amelyek növelhetik az életminőséget, pl. egészséggel, szórakozással, gyerekekkel kapcsolatos kiegészítő juttatások vagy pl. a korlátlan szabadság érzését biztosító home office lehetősége.

 • check
  ​​Fektess a csapat szakmai tudásába

Minden szakma folyamatosan fejlődik, a cég érdeke is, hogy lépést tartson a változásokkal, és szakmailag, emberileg is fejlessze munkatársait. Ez történhet különböző online tanfolyamok megvásárlásával, konferenciákon való részvételi lehetőséggel, személyes célok megvalósítását támogató képzésekkel vagy akár egy mood menedzseri tanfolyammal is.

 • check
  ​​Szervezz közös programokat

​A csapatépítő tréning remek eszköz a munkavállalók összekovácsolásához, de ezen kívül is szervezhetsz közös programokat. Ez lehet egy közös vacsora, egy rendszeres közös ebéd péntekenként vagy egy közös edzés kedd esténként.

 • check
  ​Biztosíts sportolási lehetőséget

A mozgás lételemünk, a mindennapi hajtásban azonban csak kevesek tudják beiktatni a mindennapokba. Pedig kitűnő eszköz a stressz levezetésére, az izmok átmozgatására, pozitív hatásait rengeteg tanulmány bizonyítja.

A munkavállalókat konditerembérlettel is megajándékozhatod, de még hatékonyabb lesz a felhasználás, ha a sportolás is egy közös program a munkahelyen. Jelöljetek ki egy fix napot és hívj meg egy személyi edzőt, aki az edzést levezeti. Itt persze lehetnek nézeteltérések a sportágakat illetően, ha nagyon különbözőek a csapattagok, de egy frissítő irodai masszázsnak azért kevesen tudnak ellenállni. Találd meg, hogy a Te munkavállalóidnak mire van szükségük.

 • check
  ​​Építsd ki a bizalmat

A munkaadó-munkáltató viszony a kölcsönös bizalmon alapul. Vezetőként kénytelen vagy megbízni a csapatban, ezzel tudod növelni a magabiztosságukat, de ugyanakkor muszáj az elszámoltathatóságot, az ellenőrizhetőséget is fenntartani, hogy a feladatok valóban el legyenek végezve.Ezek a boldog munkahely megteremtésének alapjai lehetnek, bevezetésükhöz azonban időre és egy felelősre is szükséged lehet. A 2 napos mood menedzser képzésen átfogó képet kaphatsz a teendőkről, az 1 éves Boldog Munkahely Programmal pedig a teljes kivitelezésben is segítségedre leszünk.

lightbulb-o

​Fontos!

​Ismerd meg Magyarország első munkavállalói jóllétprogramját, a Boldog Munkahely Programot, ami segít a pozitív pszichológia eszközeit beépíteni a szervezeti kultúrába a fenntartható üzleti eredmények érdekében.

​Boldog Munkahely Program 2020.