​Boldog munkahely? Így alakítsd ki!


A tanulmányok és kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a munkahelyi boldogság javítása kulcsfontosságú a vállalat termelékenységének növelése érdekében. Honnan tudhatod, hogy a munkavállalók boldogok-e a munkahelyükön és hogyan lehet kialakítani egy boldog munkahelyet?


Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. 


Egy boldog munkahelyen:

 • check
  ​Kevesebb a stressz
 • ​egyre csökken a betegszabadság
 • ​csökken a fluktuáció
 • ​elégedettek a munkavállalók
 • ​lojálisak a munkavállalók a vezetőkhöz és a céghez
 • ​egyre növekszik a produktivitás
 • ​hatékony a munkavégzés
 • ​jobb a kommunikáció a munkatársak között, stb.

Ha nem ezeket tapasztalod, akkor sincs minden veszve. A boldog munkahely bármikor kialakítható. Nézzük a legfontosabb lépéseket. 


A boldog munkahely kialakításának lépései

Takashi Maeno professzor, a Tokiói Keio Egyetem dékánja szerint 4 tényezőnek szükséges teljesülni ahhoz, hogy az emberek boldognak érezzék magukat a munkahelyükön:


 1. önmegvalósítás és fejlődés

 2. kapcsolatépítés és hála

 3. optimizmus és pozitív hozzáállás

 4. függetlenség és bizalom érzése


​Mit tehetsz vezetőként a boldog munkahely kialakítása érdekében?

Ismerd el a munkavállalókat

Az elismerés, a megbecsültség érzése fontos, hisz mindenki szereti érezni, hogy fontos és értékes, amit tesz. Bónuszokkal díjazhatod a munkájukat, elmondhatod, hogy mennyire hálás vagy a munkájukért. Ez motiválja őket és még jobb munkára ösztönöz. 


Figyelj!

Hallgasd meg rendszeresen az igényeiket, beszélj velük minden lehetséges problémáról. Így időben elkerülhetők a konfliktusok és első kézből informálódhatsz. Ha nincs erre kapacitásod, jelölj ki egy megfelelően empatikus és mindenki számára szimpatikus embert a feladatra. Érdemes neki a Boldogságmenedzser képzést is elvégezni, hogy tökéletesen el tudja végezni a feladatot.

Képezd az embereidet

A munkatársak képességeinek a javítása a legjobb, ami tehetsz értük és a cég érdekében is. Minél képzettebbek, annál hatékonyabban, profibban végzik a munkájukat, ami az eredményességben is visszaköszön majd. 


Ne engedd a túlórát

A munkatársak egészsége nagyon fontos, hiszen betegség esetén nem tudják megfelelően ellátni a feladataikat. Ezért ne hagyd, hogy túlvállalják magukat, töröld el a túlórát és szervezd át úgy a feladatokat, hogy beleférjen a napba. Semmiképpen ne engedd őket betegen dolgozni, minél gyorsabban meggyógyulnak, annál előbb térhetnek vissza a munkába majd.Úgy gondolod, nem elég boldog a munkahelyetek? 


lightbulb-o

​Fontos!

​Ismerd meg Magyarország első munkavállalói jóllétprogramját, a Boldog Munkahely Programot, ami segít a pozitív pszichológia eszközeit beépíteni a szervezeti kultúrába a fenntartható üzleti eredmények érdekében.

​Boldog Munkahely Program 2020.