​5 hatékony ötlet a munkavállalói lojalitás növelésére


​Cégvezetőként az egyik legnagyobb kihívás a munkavállalói lojalitás növelése. Pedig akár a cég túlélésének záloga is lehet, hogy meg tudja-e tartani munkavállalóit. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy hatékonyan tudjuk összehangolni az elkötelezettség növelésére tett erőfeszítéseket és a céges stratégiát. Ennek kivitelezéséhez adunk most néhány bevált módszert.

​5 hatékony ötlet a munkavállalói lojalitás növelésére:

 • check
  ​Vond be az alkalmazottakat a tervezésbe

​6 havonta vagy akár negyedévente is érdemes összehívni a munkavállalókat és beszámolni nekik a cég életének alakulásáról, a legfontosabb kérdésekről, az ezekkel kapcsolatos problémákról és a kitűzött célok teljesüléséről.
 
Jó ötlet bevonni őket már a tervezés szakaszába is, akár a lehetőségek felmérésébe, akár az üzleti stratégia fejlesztésébe. Minél több energiát fektetnek ugyanis a közös célok meghatározásában, annál nagyobb lesz a motivációjuk annak elérésében.

 • check
  ​Növeld a fizetéseket

​Egy bizonyos szintig elég lehet a munkavállalói elégedettség növeléséhez a fizetés rendszeres emelése. Ha azonban ez az összeg már elegendő a megélhetés és a megtakarítások biztosításához, akkor érdemes egyéb juttatásokkal is kiegészíteni. Pl. ingyen kávé, ásványvíz, csapatépítő tréningek, konditerembérlet, home office lehetőség stb.
 
Vedd azonban figyelembe, hogy nemtől, élethelyzettől függően az emberek mástól érzik magukat elégedettnek. Más igényei vannak egy fiatal pályakezdőnek és egy 40-es anyukának. Ezért az extra juttatásokat is érdemes a személyes igényeikhez alakítani.

 • check
  ​Maximalizáld a munkahelyi boldogságot

​A munkavállalók személyes igényeinek felméréséhez és a munkavállalói jóllét, boldogság növeléséhez is érdemes dedikált mood menedzsert alkalmazni. A mood menedzser feladata felmérni, hogy:
-       mitől érzik jól magukat a munkavállalók a munkahelyen,
-       milyen igényeik vannak,
-       mivel lehetne az elkötelezettségüket növelni,
-       milyen személyes problémáik vannak, ami a munkájukra is kihathat.
 
A mood menedzser feladata a visszajelzések közvetítése a cégvezetés felé és a megvalósításuk is.

Érdemes kiemelten foglalkozni a munkahelyi boldogság kérdésével, mert a munkavállalók jólléte kihatással van a munkájukra is. Minél jobban érzik magukat a dolgozók a munkahelyen, annál hatékonyabban, eredményesebben, kreatívabban tudnak teljesíteni, miközben az egymás közti kommunikáció, a csapatmunka minősége is jelentősen javítható.
​(Olvasd el a Boldog Munkahely megteremtésében segítő blogcikkünket is!) ​
 
A Jobb Veled a Világ Alapítvány szervezésében hamarosan új mood menedzser képzést indítunk. Már elindult a jelentkezés ITT »
 
Vagy jelentkezz a Boldog Munkahely Programba, ha egy hatékony, boldog munkahelyet szeretnél létrehozni. Részletes információk ITT »
 
Ha pedig cégvezetőként szeretnél többet tenni a boldog munkahely megteremtéséért, akkor ​jelentkezz a 2 napos boldogságmenedzser képzésre!

 • check
  ​Folyamatosan biztosíts személyes fejlődési lehetőséget

Egy munkahelyi állásinterjún szinte minden jelentkező elmondja, hogy fejlődni, tanulni szeretne. Ennek biztosításával pedig a cég is csak nyerhet, hiszen a megszerzett tudását a munkájában kamatoztatja. Gyorsabban, eredményesebben, kreatívabban tud majd dolgozni, ezáltal a cég eredményei is növekedhetnek.

 

Küldd rendszeresen a munkavállalókat külsős szakmai rendezvényekre, továbbképzésekre. Szervezz a cégen belül saját szakmai előadásokat. Engedd, hogy a munkavállalók is alakíthassák a tematikát, attól függően, hogy milyen képességek elsajátítására van igényük. Hozz létre egy közös, szakmai tudástárat, amihez bárki hozzáférhet és maga is bővíthet. 

Fontos, hogy megláthassák benne a saját, személyes fejlődésük lehetőségét.

 • check
  ​Adj teret az önmegvalósításnak

Az emberek alapvetően szeretnek adni és szeretik, ha a saját elképzeléseiket is meg tudják valósítani. De nem mindenki vágyik arra, hogy saját vállalkozást hozzon létre. Ezért számukra nagyon motiváló lehet, ha hetente, kéthetente lehetőséget kapnak arra, hogy saját ötleteket hozzanak a cégbe. Az alapötlet megbeszélését és a célok meghatározását követően bátran szabad kezet adhatsz az információgyűjtéshez, a részfeladatok kidolgozásához és teljesítéséhez. A rendszeres egyeztetéseknek köszönhetően pedig mindig képben lehetsz, hogy áll a projekt. 

 

Nagy amerikai cégeknél ez bevett gyakorlat, így még hatékonyabban aknázható ki a munkavállalói kreativitás és olyan új irányok is felfedezhetők, amelyekre a cégvezetés korábban nem is gondolt volna.


Mood Manager Képzés

​A boldog munkahely nemcsak a multik kiváltsága. Jelentkezz a hamarosan induló Boldog Munkahely Programba!


lightbulb-o

​Fontos!

​Ismerd meg Magyarország első munkavállalói jóllétprogramját, a Boldog Munkahely Programot, ami segít a pozitív pszichológia eszközeit beépíteni a szervezeti kultúrába a fenntartható üzleti eredmények érdekében.

​Boldog Munkahely Program 2020.